Site En Üstü 728x90 - 970x90 (bball)

01-01-2018 TEOMAN GÜRAY

Bilmem hiç Türkiye BasketbolFederasyonunun  (www.tbf.org.tr )  WEB sitesine tıklayıp, şöyle bir gezindiniz mi?..
Merak edip de  Avrupa’nın  ‘’en değerli Baketbol Ligi’’ denilen Lig takımlarımıza göz gezdirip, bir istatistik yapmayı denediniz mi?...
2018’ e girmeden ben bir dolaştım sitede…
Takımların  2017 – 2018  sezonu için bildirdikleri oyuncu listelerini inceledim de , ( Tabii şu anda değişik ara transferler olmuştur sezon başına göre )   16 Takım Tahincioğlu Süper Ligi için 224 basketbolcu adı bildirmiş, lisans çıkartmış… 104’ ü yabancı …

Geniş yabancı listesi şöyle :
71 ABD’li, 6 Sırp, 4 Litvanya’lı, 4 Sloven, 3  Hırvat, 2 İtalyan, 2 Romen, 2 Nijerya’lı, 1 Brezilya’lı, 1Yunan, 1 Kanada’lı, 1 Fransız, 1 Avustralya’lı, 1 Küba’lı, 1 Polonya’lı, 1 Ukrayna’lı,  1 Çekya’lı, 1 Kamerun’lu (toplam 33)
Peki bunun neresi Avrupa’nın en değerli Ligi ?…
Türkiye’debasketbolden bahsediyoruz.
Lig Lideri Fenerbahçe .. En iyi antrenöre sahip.. Sırp Obradoviç…
Milli Takım için 7 Türk oyuncusundan ikisine izin veriyor MilliTakım için. Avrupa Liginde oynuyorum, önemli diyerek. Barış Ersek ile Sinan Güler kızakta.. Kadrosu en zengin takım. 1 DevşirmeAmerikalı , 3Amerikalı, 2 İtalyan, 1 Sırp,1 Çek, 1 Yunan oyuncusu var.
Tofaş en iyi takımlardan biri diyoruz… Antrenörü eski Milli Basketbolcu OrhunEne. Listesinde  9 Türk oyuncu var . 5 Amerikalı’ya  1 Sırp, birKamerun’lu oyuncuya sahip. Onca yatırımına karşılık MilliTakımdaki tek oyuncusu Barış Ermiş.
Ligde 3.sıradaki Beşiktaş’ın antrenörü MilliTakım antrenörü UfukSarıca, Milli Takımda  2 oyuncusu var. ( Sertaç Şanlı ve SemihErden).
Basketbole oldukça yatırım yapmış bir kent takımı Eskişehir, Beşiktaş’ın peşinden dördüncü durumda. Milli Takımda oyuncusu yok.
Ünlü antrenör David Blatt’lı DarüşşafakaFurkan Aldemir’i Milli Takıma yollayabilmenin dışında bir şey yapmamış.
Sakarya Belediye ‘de sekiz Türk oyuncu var . Ligde 6.sırada. 3 Amerikalı  1Sırp , 1 Fransız oyuncunun yanında MilliTakımda Metecan Birsen var.
Banvit puan sıralamasında  7.sıraya oturmuş.  Kadrosunda dörtAmerikalı, bir Sloven ve bir de Polonyalı oyuncu var. Başantrenör Sloven, yardımcılarından ikisi Sırp, biri Makedonyalı. 7 Türkoyuncusundan bir tek genç yıldız Tolga Geçim Milli Takımda.
Basketbolün vazgeçilmezi Efes’e ne dersiniz?... İte- kaka Doğuş Balbay ve Birkan Batuk Milli oyuncuları.
Galatasaray antrenör ErmanKunter ile  10.sırada.. 6 Amerikalı 5 Türk oyuncu var kadrosunda. Çırpınıyor. MilliTakımdaki oyuncuları Göksenin Köksal ve EgeArar.
Demir İnşaat Büyükçekmece   3 Amerikalı, 2 Romen, 1 Litvanyalı 7 Türk ile 11.ci ve Milli Takımda oyuncusu yok.
12. sıradaki Pınar Karşıyaka 9 Türk oyuncusundan 3’ünü (MetinTüren, AlpKarahan ve Berk İbrahim Uğurlu)  Milli Takıma göndermiş, 5 Amerikalı 1 Hırvat oyuncu ile mücadele ediyor.
Son 4 takımdan YeşilGiresun’da  6 Türk ,4 Amerikalı  1 Sırp, 1 Sloven; Trabzonspor ’da 6 Türk , 4 Amerikalı ,  1er tane Kanadalı, Nijeryalı ve Litvanyalı ; Gaziantep  Basket ‘te 8 Türk 5 Amerikalı , 1 Litvanyalı , 1 Sloven ; Muratbey Uşak’da da  6 Türk  7 Amerikalı  var.  Değil Milli Takımda , maçlarda  bile  dakika alan Türk oyuncu parmakla sayılır.
Ben şahsen bu kadar fazla yabancı oyuncunun ‘’TürkBasketbolüne  ne faydası var!..’’sorusunu soranlardanım. Hatta daha da ileri giderek çoğu maçta sahada her takımda 5 yabancı ile oynanan Ligin kalite bakımından Avrupanın en değerli Basketbol Ligi olmadığına inanlardanım. Paraca 104 yabancının değerleri belki çok yüksek olabilir ama, şu ekonomik krizde ‘’Dolarların Euroların ‘’  kalitesi düşük yabancı coaclara ve basketbolculara harcanmaması gerek… ‘’Türk oyuncularımızı daha fazla oynatıp, daha fazla değer kazanmaları sağlanmalı ‘’diyorum… Zaten tribünlerinde  öyle aman aman dolduğu da yok..
Peki bir de öteki Liglere göz atalım..
Türkiye Basketbol 1. Ligi var bir de. Gelin Bu ligin amacına siz karar verinde  31 Amerikalı, 3 Bosna Hersek’li, 2 Hırvat, 1 Sırp, 1 İspanyol , 1 Nijeryalı (toplam 8) basketbolcunun bu ligde ‘’ne işleri var’’a kim karar verecek…
Gelelim Bayanlar Liglerine ..
Bilyoner Bayanlar Süper Basketbol Liginin blançosu da  pek şaşırtacak sizi… 27  Amerikalı, 3 Çek, 3 Sırp, 2 BosnaHersekli, 2 Litvanyalı, 2 Hırvat, 2 Litvanyalı, 1 Belçikalı, 1 İsveçli ,1 Polonyalı, 1 Avusturalyalı,1 Letonyalı, 1 Romen, 1 Karadağlı, 1 Nijeryalı 1 Estonyalı, 1 Etopyalı (toplam 24)Bayanlar SüperLigine sizce ne katıyorlar dersiniz…Güzel seyir mi, eğitim mi, Türk oyunculardan daha ucuza mal oluyorlarda o nedenle mi koşa koşa geliyor bu yabancı oyuncular!
Ya Türkiye Bayanlar Basketbol 1.Ligine  ne dersiniz . 17  Takım var…Tüm takımlarda  1’er Amerikalı… Ayrıca  2 İsveç,1 Polonya, 1 Ukrayna ve 1 de Şilili (toplam 5) oyuncu cabası.
Düşünün sadece bu kadar oyuncunun Türkiye’ye geliş gidişleri için Takımlarımız birer kere uçak bileti alıyor olsalar herhalde 200- 300 bin Dolar ya da Euro bilet parası öderler. Bir de kalitelerine gore aldıkları transfer ücretlerini, ev kiralarını , menajer komisyonlarını , çeşitli giderlerini varın siz hesaplayın ve düşünün:
‘’ Bize ne faydası var…’’




TEOMAN GÜRAY Diğer Yazıları
Detay Sağ 1 - 300x300 (google)
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Detay Sağ 2 erboy  - 300x250