Site En Üstü 728x90 - 970x90 (bball)

13-06-2024 NEJAT SAYMAN

Türkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi Finalinde Anadolu Efes’i 3-1 ile geçmeyi başaran Fenerbahçe Beko sezonu şampiyon olarak tamamlamayı başardı. Sinan Erdem’deki ilk iki maçta Anadolu Efes’e büyük üstünlük sağlayan Fenerbahçe evinde seyirci baskısı karşısında çok bocaladı ve ilk maçı kaybetti. Sarı-lacivertliler Efes için tamam-devam maçında dün gece 32-12 ile 20 sayılık farkı yakalasa da birden adeta STOP edince Efes 34-34 ile Fenerbahçe’yi yakaladı ve maçın 2. yarısının büyük bölümünde önde olmasına rağmen uzatmada kaybetmekten kurtulamadı ve şampiyonluğu kaybetti. Normal sezonun tamamını lider olarak götüren Anadolu Efes, Erdem Can döneminde yakaladığı liderliği sezon sonuna dek kaybetmedi. Erdem Can ile başlayan Türkiye Ligi istikrarı Tomislav ile de sürünce Efes çok rahat liderliğini sürdürüp finale kadar rahat yürüdü. Ancak Final Four oynama başarısı gösteren ve her geçen gün gelişen Fenerbahçe Beko önünde şampiyonluk kupasına ulaşamadı.

Dün gece 3. maçın aksine inanılmaz bir dış atış yüzdesi ile maça başlayan Fenerbahçe Beko 9-0 sonrası Efes’in cılız hamlelerine anında yanıt verip yanına yaklaştırmadı. Yüz ifadeleri çok tedirgin görünen Efesli oyuncular ilk 15 dakikada adeta korku filmi çektiler . 32-12 olan skora Tomislav dur diyemedi. Sadece Elijah Braynt’ın direnci ile ayakta durmaya çalışan Efes karşısında Fenerbahçe çok oyuncu değiştirip hücumda etkisiz ikili oyunlar ve sürekli sırtı dönük oyunlara takılınca Efes şifreyi çözüp savunmasını çok geliştirdi ve kaptığı toplar ile tempoyu yükseltip rakibini yakaladı. Elijah’ın liderliğinde Efes geri dönerken bu kez Saras Efes’i seyredip çözüm üretemedi. Özellikle Wilbekin ve Tarık gibi rahat adam geçemeyen ve dribling üstü şutları tercih eden oyuncularla sistem kilitlendi. İşler kötü gidince Saras gerildi ve her topa konuşmaya başladı. Halbu ki çok daha sakin kalabilmesi gerekti. Yine de sisteminden vazgeçmemesi ve Papagiannis tercihi maçı getiren en önemli noktalar oldu. Efes uzatmaya gitmeden Doğuş’un son saniye turnikesi ile maçı bitirebilirdi ama Papagiannis GEÇİT YOK dedi !

Uzatmada Fenerbahçe bariz üstünlük yakalarken Saras geldikten sonraki gelişimini sürdürüp hak ettiği bir şampiyonluğa ulaştı. Itoudis ile geçen boş zaman sonrası Litvanyalı çılgın, Fenerbahçe için nokta atış oldu. Saras çok iyi bir sistem Koçu ancak maç içinde daha az oyuna karışırsa verimi artacaktır. Saras ve Ataman’ın yardımcı Koçlarından biri ısınmalar esnasında Koçun suyuna  sakinleştirici atarsa asrın faydasını sağlamış olur. Bu sayede daha sakin kalıp daha verimli olabilirler. Cenk Yıldırım ve Erdem Bilmen bu işi yapmalı.

Saras kurmadığı kadro ile çok başarılı bir sezon geçirirken Tomislav da eskiden kalan şampiyonluk yaşayan tecrübeliler ve Erdem Can’ın transfer ettiği yerli ve yabancılar ile elinden geleni yaptı. İlk Koçluk serüvenini Final ile tamamlarken gelecek için radikal kararlar vermeli. Mesela Larkin ve Elijah dışında tüm eski yabancıları ben olsam yollar ve kendi mantığıma uyan yabancıları alırım. Bu arada Holatz, Jones, Daum gibi yabancıların da gitmesi gerek. Oturu ve Willis bu sezon iyi iş yaptılar. Ben olsam ikisini de takımda tutarım. Ama sonuçta bu benim görüşüm. En doğrusunu Tomislav bilir. Yerli oyuncu rotasyonu iyi olan Efes Salih’i mutlaka Türkiye Liginde İLK TERCİH yapmalıdır. Mehmet Efe kadroda her maç dakika almalıdır. Melih Telekom’da çok gelişecek. Yerli oyuncularımız geleceğimizdir, onlara iyi bakalım.

Şampiyon Fenerbahçe ve Finalist Anadolu Efes’i kutluyorum. Yatırımlarının değeri anlatılamaz. Dün en çok hoşuma giden şey maç boyunca Fenerbahçe seyircisi Efesli oyuncuların konsantrasyonunu bozmaya çalışsa da Kupa ve madalya töreninde Anadolu Efes’i alkışlamaları harikaydı. Larkin önderliğinde madalyalarını alan Efes Takımı da soyunma odasına gitmek yerine şampiyon Fenerbahçe’nin kupa törenine kalıp alkışladı. Bunlar harika görüntüler. Bunlara çok dikkat ettiğimi bilirsiniz. Spor barış ve dostluktur. Maç biter ve her şey unutulur. Beşiktaş -Fenerbahçe serisi sonunda da iki takım oyuncuları ve teknik ekipler sarmaş dolaş olmuştu. Lütfen bunlara daha da fazla önem verelim, çocuklarımızı bu zihniyet ile yetiştirelim.

Sezon boyu keyifli maçlar ve seriler izleten tüm takımlara teşekkür ediyor ve yeni sezonda bol şans diliyorum. Biliyorsunuz Basketbol hayattır…




NEJAT SAYMAN Diğer Yazıları
Detay Sağ 1 - 300x300 (google)
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Detay Sağ 2 erboy  - 300x250