Site En Üstü 728x90 - 970x90 (bball)

11-04-2017 NEJAT SAYMAN
NEJAT SAYMAN

NEJAT SAYMAN

En kötü coach yarışmasını Perasovic kazandı!..

Dün gece Spor Toto Türkiye Liginde Pınar Karşıyaka-Anadolu Efes rekabetinden çok takımını en kötü yöneten Koç seçimini görmek için Karşıyaka Arena'ya gittim.Taraftarların arasına oturdum,herkesi izlemeye başladım.Aile reisi değil genelde tüm aile bireyleri oradaydı....Baba-Anne ve Çocuklarların neredeyse tamamında Karşıyaka formaları vardı.Havasız ve sıcak salonda zaman zaman sıkıntı yaşasam da ortalık Basketbol kokuyordu.Kazanıp kaybetmek Karşıyaka'nın seyircisinde çok farketmez çünkü onlar destek vermek için gelirler ve basketbolu alkışlarlar.Kazanırlarsa sevinip anı yaşarlar ama kaybederlerse de takımı soyunma odasına alkışlayıp yollarlar..tıpkı Partizan,Paathinakos ve Kızılyıldız taraftarları gibi...Sinerji hiç eksik olmaz.Çocuklar Karşıyaka kültürü ile büyüdükleri için hayatları boyu formaları ile kaç yaşına gelirlerse gelsinler salonu asla terketmezler..yani Basketbolu da terketmezler.O yüzden Karşıyaka Arena (Yeni ismiyle Mustafa Kemal Atatürk Karşıyaka Arena) hep başkadır.Lige katıldığından beri sıkıntılı sezon yaşasa da hiç küme düşmemiştir ve yanlış hatırlamıyorsam sadece 2 kez play-off'a kalamamıştır.

 

Gelelim Efes'e...İstasyonsuz 4 yılda 1. lige gelip ilk yılında Faruk Akagün ile lig şampiyonluğu yaşamıştır.Türkiye'de takım sporlarındaki ilkler hep Efes'ten çıkmıştır.Avrupa'da Takım sporlarında ilk Avrupa finali,Avrupa'da Takım sporlarında ilk Avrupa Şampiyonluğu,Euroleague'de ilk Final Four,NBA'e ilk oyuncu gönderen kulüp,NBA'den ilk kez Türkiye'ye takım getiren kulüp...belki unutuğum vardır.Hatta dört dörtlük antrenman tesisi yapan ilk kulüptür ve bu tesis hala 30 yıl geçmesine rağmen ciddi şekilde kullanılmaktadır.

 

Gelelim en kritik noktaya....Önceki yıl Ufuk Sarıca ile Türkiye Şampiyonu ve Cumhurbaşkanlığı Kupası sahibi olan Pınar Karşıyaka takip eden sezonu büyük hata yapıp bütçeyi tarihinde görmediği kadar arttırıp kulüp vizyonunu aşan bir görüntü sergilemiş ve sezon sonunu da bunun depremiyle kapatmıştır.Euroleague'de ilk yıl Partizan olmak yerine Barcelona olmayı hayal etmenin faturası belki yıllarca Karşıyaka'yı çok zorlayacak.Halbu ki Karşıyaka'nın Avrupa'daki yansıması Barcelona değil Partizan'dır.Yani altyapısı başta olmak üzere düşük bütçe,bol emek ve taraftar gücü....Sonuçta Ufuk Sarıca sonrası getirdikler Koç Nenad Markovic !!!

 

Efes de farklı değil...TC tarihinde,özellikle son 10 yılda en çok Koç değiştiren kulüp.Sanırsınız ki tüm Koçlar feci kötü...Efes'in en büyük sıkıntısı yanlışı bir türlü bulamaması..şaka gibi yani !

Aydın Örs,Ergin Ataman,Oktay Mahmuti ve David Blatt gibi Koçlar ile çalışan kulübün takımı Perasovic gibi bir Koça emanet etmesini hiç anlamamışımdır.Perasovic'in geçen yıl Euroleague'de F4 yapıp finali Fenerbahçe maçında kaçırması çok saygındı ama Perasovic proje takımı Koçu...Burası Efes...son saniyede TOP 8 yaşanmasına sevinmek Efes tarihinde ilk kez oluyordur muhtemelen !!!

 

Sonuç....dün gece takımına sezon bittiğinde yapılacak incelemede hiç fayda sağlamamış Koçlar sıralamasında ilk ikiye koyduğum iki Koçun 'HANGİMİZ DAHA KÖTÜYÜZ' yarışmasını normal sürenin bitiminde 3 sayı öndeyken taktik faul yaptırtmayıp maçı uzatmaya götürüp kaybeden Perasovic yarışmayı kazandı.Bende Perasovic'i bu başarısından dolayı kutluyor ve kişisel başarısının devamını diliyorum..ama lütfen kişisel başarısını Efes kulübüne mal etmesin !

Beşiktaş turu sonrası taraftarın MARKO PAŞA yaptığı Markovic ise Oyuncu Menajerlerinin güdümünde çalışan Sırp ekolünden çıkan kötü Koçlardan biri.Karşıyaka'da ne işi var? Koç seçerken iyi etüt gerek.Menajerler size dayatırsa ve dik durmazsanız Markovic ile HİÇ BİR ŞEY KAZANILMAMIŞ BİR SEZON yaşarsınız.Bütçenin epey düştüğü sezonlarda Karşıyaka tipi takımların alt yapıya dönüp üretim yapması ve Türk oyuncu çıkarması gerekir.Genç takımdan aslan gibi oyuncular geliyor yıllardır.Markovic Egemen gibi nadide bir yeteneği dün gece yine 3 dakika oynatıp azarlayarak kenara yolladı.Çocuğa ne verdin ki ne istiyorsun? Hangi oyuncunun yetişmesine katkın oldu? Erdi'nin oynaması için Ponitka'nın sakatlanması ve Erdi'nin bu performansı vermesi mi gerekiyordu? Gençler için ne yaptın? Kulübe hangi oyuncuyu kazandırdın? Beşiktaş turu ile Marko Paşa olmak yetmez...Şampiyonluk şansının minik olduğu bir sezon kapandığında kulübe katkın sıfıra yakın olacak...Beşiktaş turu seni Karşıyaka tarihine MARKO PAŞA olarak geçirmez....

 

Bu iki Koçun ortak 2 özelliği var...sürekli olarak iyi oynayan oyuncularına tıpkı yıldız-genç takım oyuncusuna bağırır gibi ciyak ciyak bağırıp oyundan düşürmeleri ve neredeyse her pozisyon hakeme tekpi göstermeleri...Beyler siz yapmanız gereken işleri yapmazsanız olay buralara hiç gelir...ONE MAN SHOW 80'li yıllarda vardı...bu dönemde kimse yemez bunları...Maçın normal süresinin sonunda Mike Green sinirinden oyundan çıkmak istedi ama onu sadece arkadaşları oynaması için ikna edebildi.Uzatmaya götüren mucize basketi de o attı zaten.Dün gece maç sonu 'Baskımız sonuç verdi' açıklaması yapan kahraman Koç Markovic aslında Green'e dua etmeli !!!

Perasovic maçın 1.saniyesinden maçın son saniyesine kadar hem kendi oyuncularına hem hakemlere aşırı tepki veriyor..peki son topta taktik faul yaptıramayan sana kim tepki göstersin? Dominant gizli Koç Baskonia Başkanı ile Proje Takımında Koç olmak kolay...Hadi Efes'te yap bakalım bir şeyler....Türkiye Kupası finalini 2.3 Milyon USD bütçeli takıma kaybettin...EL'de son sekize kalınca zafer çığlıkları attın...sıkışınca BÜTÇEMİZ DÜŞTÜ hamlesine destek veriyorsun.Baskonia'da bütçen  ne kadar dı? 

Özetle bu kapasitesiz Koçların bugün ağlamaklı demeç vermelerinin tek nedeni Türk Koçların büyük bölümünün oyuncu menajeri emrine girip kulübüne zarar vermesi ve kariyer düşüşüne neden olmalarıdır.Aynı sezonda 3 farklı kulübe giden Koç var ülkemizde !!!

Kulüpleri kandırmak kendinizi kandırmaktır..kulüp yoksa Koç ve Oyuncu Menajeri olmaz...Oyuncu menajerleri akıllı olmaz ve sürekli kulüpleri kazıklamayı sürdürürse kendileri de yok olacak...Emek yerine kısa yolu seçenler Basketbolda hızla elenir gider.....Her kulüp kendi içindeki tuhaf insanları temizlerse TEMİZ BASKETBOL ortaya çıkar...sonucunda ise iyi oyuncular,iyi Koçlar ve iyi kulüpler ortaya çıkar...İşe yaramazları birlikte temizleyelim !!!!!!!!!!!!!!




NEJAT SAYMAN Diğer Yazıları
Detay Sağ 1 - 300x300 (google)
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Detay Sağ 2 erboy  - 300x250