Site En Üstü 728x90 - 970x90 (bball)

06-12-2023 NEJAT SAYMAN

Eurolegue’de 12. maçına çıkan Anadolu Efes belki de tarihinin en şanssız dönemlerinden birini yaşıyordu. Tam 6 yabancı oyuncusu çeşitli sebeplerden sakatlık yaşarken maçı tribünde izlediler. Geçen hafta Kızılyıldız deplasmanında müthiş bir ilk yarı oynayan Efes zaten formda olduğunu Partizan maçında göstermişti. Kaldı ki Aliağa Petkim gibi özellikle savunma yönü çok güçlü bir takıma normal sürede 84 sayı attı. Uzatma sonunda bu rakam 101 sayıya ulaşmıştı. Hem de Larkinsiz bir kadro ile Aliağa Petkim’e evinde ilk yenilgiyi aldırdılar.
Panathinaikos maçı öncesi Mike Daum ve Daniel Oturu transferleri biraz umut verse de genelde herkesin ortak fikri Anadolu Efes’in güçlü rakibi Panathinaikos’a direnmesinin çok zor  olduğu ve Yunan ekibinin farklı kazanabileceği düşünülüyordu. Unutulan şey ise Erdem Can’ın geçen yıl Türk Telekom’daki dominant ve oyunu rakibe dikte etme becerisi idi. Bir sistem Koçu olan Can, farklı bayraklardan oluşan bir takımı yavaş yavaş tek bayrak altında toplayıp form seviyelerini de çok iyi seviyeye çıkarmıştı. Tabi ki ekibi ile beraber başarmışlardı bu işi kısa sürede. Geçen yazılarımda da oyuncularla ilişkisinin çok iyi seviyede olduğunu ve sisteme inançlarının açıkça gözüktüğü ve oynadıkları Basketboldan keyif aldıklarını belirtmiştim. Özellikle Larkin’in saha içi liderliğini yapması ile diğer oyuncular da rahatlamışlardı. Atmaktan çok oynatmayı seven bir Larkin var bu sene. Bazen Larkin ve bazen de Larking oluyordu. Dün gece resmen Larking’di. Panathinaikos savunmasını çok iyi okudu ve savunmayı hep zor durumda bıraktı.
Savunmada çok agresif olan Efes, bu maçı ancak çok iyi savuma yaparak kazanabileceğinin bilincinde çıkmıştı bu maça ve Erdem Can’ın alan savunması şaşırtmacaları ile Panathinaikos’u ilk periyottan itibaren baskı altına almışlardı. Bir türlü Pana’nın ritim bulmasına ve öne geçse bile kazanamayacağını hissettirmişlerdi. Yunan ekibi nadiren yaptığı ataklar ile öne fırlasa da kalıcı olmadı. Holatz’ın savunma katkısı çok değerliydi. Ercan çok kritik işler yaptı ve bence artık sadece Türkiye Ligi değil Euroleague’de de katkı sağlayacağını müjdeledi. Ancak çok daha aktif olup ve yapabildiği şeylerin miktarını arttırmalı. Bu arada sezon başı özel turnuvada Koç Erdem Can’dan epey azar işiten Erten Gazi de çok karakterli bir oyuncu olduğunu oynadığı her saniyedeki efor ve arzusu ile ispat etti. Sakatlığı sonrası bence çok iyi durumda. Çok daha iyi oynayıp çok daha fazla işin şeklini değiştiren oyunculardan biri olacak.
Mike Daum yüzdeli oynamasa da savunmada çok savaştı. Kötü yüzde ile oynadığı günde sistemin içinde çok katkı verdi. Aynı şey Darius için de geçerli. Çok kötü bir hücum gecesi yaşasa da 6 asist 4 ribaunt 1 blok ve savunma gayreti ile sınıfı geçti. Oturu ise ilk lig maçında bu ligin oyuncusu olacağının sinyallerini verdi. Rolünü net anladığında çok katkı verecek. Bu dönem herkesin üst düzey konsantre olup katkı vermesi gereken bir dönem. İlk yarıda kazanılacak en üst galibiyet rakamı Efes’in play-off şansını arttıracaktır çünkü 2. yarıda fikstür avantajı Efes’in eline geçecek. Sakatlar da ilave olunca işler rayına girecektir. Real Madrid maçı dışında evinde kaybetmeyen Efes bence çok iyi gidiyor. Bir şeyi başarabilmek için önce inanç gerekir. Gördüğüm kadarıyla Efes’te inanç tam. Bu da zaten yolun yarısı demektir.
Dün gece taraftarlar gerçekten muazzamdı. Maç öncesi bazı dostlarıma Efes’in çok savaşıp kazanacağını ve taraftarın inanılmaz destek vereceğini söylemiştim. Efes arkasına bu desteği aldıkça İstanbul’da çok zor kaybeder. Hem taraftara hem de Efes’e kocaman alkış.

Panathinaikos da tıpkı Efes gibi yeni bir takım. Taşların oturması için zaman gerek. Play-off oynayabilecek bir kadro ama sakatlık yaşamazlarsa olabilir çünkü bence çok derin bir kadro değil. Sloukas Yunanistan liginde kesinlikle derbiler dışında oynamamalı. Geçen yılın yarısını sakat geçirdi.  Onun yokluğu telafi edilemez.
Gelelim Tariq Jones’a…Efes’e geldiğinden beri Jones hakkında yapılan tuhaf eleştirilere gereken yanıtı verdi. Hiç bir uzun oyuncu 2.10 ve üstü olmak zorunda değil. Onları da görüyoruz sonuçta. Koç isteyip aldıysa ve gereken verimi alıyorsa problem yoktur. Euroleague’de Efes’in kazandığı tüm maçlarda direkt etkisi olan bir oyuncudur. Kyle Hines’a da aynı şeyler söylendi ama Euroleague tarihine geçti. 24 yaşında gelişime açık ve son derece savaşçı, egosuz bir oyuncudan bahsediyoruz. İt Dalaşı’nı çok seven ve geri adım atmayan bir karakter. Zaman ilerledikçe Jones’un katkı ve değeri artacaktır. Ezbere konuşmak doğru değil. 2.20’lik oyuncular 3-4 ribaunt ile maç tamamlarken Jones 10 ve üzeri ribaunt ile tamamlıyor maçları. Ayrıca rakibi ürküten de bir oyuncu tipi. Bence eleştirenler bakış açılarını değiştirip gerçeği görmek için daha tarafsız bakmalılar. Jones bir yapay zeka ürünü değil net gerçektir. Efes’te herkes işini en iyi şekilde yapmaya çalışıyor. Gölge edilmez ise daha da iyilerini yapacaklar. Erdem Can haftada 3 kere röportaj verse daha mı değerli olurdu?
Benim penceremden emekçi Anadolu Efes böyle görünüyor.




NEJAT SAYMAN Diğer Yazıları
Detay Sağ 1 - 300x300 (google)
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Detay Sağ 2 erboy  - 300x250