Site En Üstü 728x90 - 970x90 (bball)

20-10-2020 MUSTAFA ŞİMŞEK

Dünyamız ve ülkemiz maalesef zor zamanlardan geçiyor. Dünyayı etkisi altına alan COVİD-19 salgını günlük hayatımızı önemli ölçüde olumsuz etkiliyor. Sporun her dalı bu salgından olumsuz etkileniyor.

Pandemi sürecinde Mart 2020 tarihinden itibaren birçok farklı ülkede çeşitli spor müsabakalarının seyircisiz oynanması, ileri bir tarihe ertelenmesi ya da iptal edilmesine ilişkin kararlar alınmıştır. Pandemi başlangıcında, taraftarlar arasındaki yakın temas yoluyla yayılımı azaltmak amacıyla izleyici olmadan bazı spor etkinliklerinin düzenlenmesi planlanmıştır. Fakat Amerika Ulusal Basketbol Birliği’nde  (NBA) bir oyuncunun COVID-19 testi pozitif çıkması nedeniyle kısa süre sonra sezon askıya alınmıştır. Uluslararası Olimpiyat Komitesi 24 Mart 2020’de Tokyo 2020 Olimpiyat ve Paralimpik Oyunlarının 2021 yazına erteleneceğini duyurmuştur. Bu kararı destekler şekilde uluslararası spor organizasyonları tarafından bildirilen çeşitli açıklamalarda sporcu sağlığını korumanın önemi vurgulanmıştır. Mega-sportif etkinlikler uluslararası olarak düzenlenir ve ev sahibi ülke açısından çeşitli fırsatlar ve zorluklar barındırmaktadır. Bu tür organizasyonlar ev sahibi ülkeler açısından önemli sosyoekonomik etkiler üretirken, ilgili toplum içinde kendini dünyaya tanıtma fırsatı sağlamaktadır. Bununla birlikte, yoğun ulaşım ve temas sebebiyle sağlık açısından da büyük riskler oluşturmaktadır. Bu nedenle, COVID-19 gibi pandemilerin mega-sportif etkinlikler üzerine etkilerini incelemek oldukça önemlidir. Pandemi sporcu düzenini de olumsuz etkilemiştir. Sporcularda COVID-19 sadece antrenman/müsabaka programlarının bozulmasına neden olmuştur. Aynı zamanda hastalığa yakalanmayan sporcular da müsabakaların iptali ve gelir kaybı yoluyla da salgın hastalıktan etkilenmişlerdir. Ülkemizde spor camiası da bu olumsuzluklardan negatif etkilenmiştir. Oyuncular antrenörler birçok spor emekçişi bu işlerden ekmek kazanıyor. Federasyonlar karar alırken sağlık kurullarıyla birlikte bu işten evini geçindiren insanları da az da olsa hesaba katmalıdır.

Tarihi ve zor zamanlardan geçiyoruz. Devletimiz sağlık ordumuz canla başla mücadele ediyor. Bizde kurallara uyarak onlara yardımcı olmalıyız. İnşallah en kısa sürede özlediğimiz güzel günlere döneceğiz.

Sağlıkla kalalım.




MUSTAFA ŞİMŞEK Diğer Yazıları
Detay Sağ 1 - 300x300 (google)
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Detay Sağ 2 erboy  - 300x250