Site En Üstü 728x90 - 970x90 (bball)

04-05-2016 MERT ERBOY

Türkiye Basketbol 2.Ligi’nde 2015-16 sezonunun sonuna gelindi. Normal sezonda iki grupta 24 takımın mücadelesinde 16 takım playoff’un yolunu tutarken 6 takım Bölgesel Lig’e gerilemişti. İki turluk playoff serilerinin ardından şimdi sırada Türkiye Basketbol Ligi’ne yükselecek iki takımın belirleneceği Final Grubu maçlarına geldi.

Bursaspor, Samsun Büyükşehir Belediyesi Anakent, Orman Gençlik ve İstanbulspor Beylikdüzü uzun maratonun son düzlüğünde hedefe varmak için savaşacaklar.

6-8 Mayıs’ta Isparta’da, 13-15 Mayıs’ta Sakarya’da çift devreli lig usulü oynanacak olan Final Grubu’na kalan takımların ilginç bir özelliği ise sezon öncesi Nilüfer Belediyesi Uludağ Cup 2015’te karşılaşmasıydı. Bir nevi o turnuvanın bir rövanşı olacak Final Grubu...

Öncelikle Ekim ayına geri dönelim ve dört takımın sezon öncesi maçlarını hatırlayalım...

İstanbulspor Beylikdüzü 61-55 Ankara Ormanspor

Bursaspor 60-72 Samsun Büyükşehir Belediyesi Anakent

Samsun Büyükşehir Belediyesi Anakent 78-67 İstanbulspor Beylikdüzü

Bursaspor 65-61 Ankara Ormanspor

Samsun Büyükşehir Belediyesi Anakent 59-73 Ankara Ormanspor

Bursaspor 75–46 İstanbulspor Beylikdüzü

***

Peki sezon içerisinde takımlar neler yaptı?... Final Grubu'nda şansları neler...

Şemsettin Baş’ın antrenörlüğünü yaptığı Bursaspor B Grubu’nu lider tamamlarken ligin ikinci haftasına Orman Gençlik’e yenildikten sonra oynadığı 20 maçta yenilgi yüzü görmedi. Playoff ilk turunda TED; ikinci turunda ise Yalova Group Belediyespor’u geçen Bursaspor 24 maçtır sahadan galibiyetle ayrılıyor.

Rakip potaya ortalama 87,2 sayı gönderen yeşil beyazlılar, potasında ortalama 66,8 sayı gördü. Takımın en skorer ismi 13,4 sayı ortalamasıyla Salih Uğraşan. Ribauntlarda Melih Kapucu (5,5), asistlerde ise Serhan Kavut (3,7) takımın yükünü çekiyor. Isparta da olmasa bile Sakarya’da olacak taraftar desteği ve camianın şampiyonluğu çok istemesi Bursaspor’un turnuvadaki en büyük avantajı durumunda.

***

Ali Burgul’un dümende olduğu Samsun Büyükşehir Belediyesi Anakent’te Bursaspor gibi normal sezonda 1 kez yenildi. Ligin üçüncü haftasında Maliye Milli Piyango’ya 73-72 mağlup olan Samsun ekibi kalan 19 maçtan galibiyetle ayrılarak A Grubu’nu lider tamamladı. Playoff ilk turunda Düzce Belediyespor’u 2-0 ile geçerlerken ikinci turda Zirve Üniversitesi engelini 2-1 ile aşarak Final Grubu’na kaldılar.

Sezonu 73,9 sayı ortalamasıyla tamamlayan ekip potasında ortalama 58,3 sayı görerek ligin en az sayı yiyen takımı. 13,9 sayı ortalamasıyla Enver Ekmen takımın en skorer ismi. Takımın ribaunt lideri ise Yalçın Azizmahmutoğulları (7,70). Gökhan Şenol’un sayı paslarında 4,4 ortalamayla zirvede olduğu Samsun Büyükşehir Belediyesi Anakent’in sırtı yere gelir mi göreceğiz... Organizasyon yapısı ve Samsun şehrinin basketbola verdiği destek arkalarındaki itici güçleri...

***

Serkan Tören’in baş antrenör olduğu Ankara temsilcisi Orman Gençlik sezona arka arkaya aldığı 12 galibiyetle başladı. 13.haftada Bursaspor’a yenilen yeşil beyazlılar, Mersin Büyükşehir mağlubiyetiyle sezonu 2 yenilgiyle tamamladılar. Orman Gençlik, Playoffta Boluspor ve Selçuklu Belediyespor engellerini aşarak kendini Final Grubu’na attı.

Sezonu 75,6 sayı ortalamasıyla tamamlayan Orman Gençlik potasında ortalama 64,2 sayı gördü. Tecrübeli isim Hasan Karabulut 10,10 sayı ortalamasıyla takımın en skorer ismi. Ömer Göğüş 6,9 ribaunt ve Berkay Demirci 3,5 asist ortalamasıyla takımlarında zirvedeler. Dört takım arasında yaş ortalaması en düşük olan Orman Gençlik’in bakalım bu avantajına mı olacak dezavantajına mı?

***

İlker Salman’ın çalıştırdığı İstanbulspor Beylikdüzü final grubuna en çok mağlubiyetle (5) gelen takım. Normal sezonda iki kez Samsun BŞB Anakent’e kaybeden sarı siyahlılar diğer mağlubiyetlerini Selçuklu Belediyespor, Boluspor ve Maliye Milli Piyango’dan aldı. Playoff ilk turunda Muğla Orman’ı geçen İstanbulspor Beylikdüzü; ikinci turda ise Mersin Büyükşehir Belediyespor’u saf dışı bıraktı ve finallere geldi.

72,5 sayı ortalamasıyla oynayan ekip potasında ortalama 61 sayı görüyor. Adem Öre 12,2 sayı ortalamasıyla takımın en skorer ismi. Ribauntlarda Musa Güneş ( 6,7); asistlerde ise Rahim Rızvanoğlu yükü çekiyor. Final etabının en yaşlı ekibi olması İstanbulspor Beylikdüzü’nün tek handikabı.

***

Isparta ve Sakarya’da nefes kesen maçlar olacağı kesin. Son maça kadar da düğüm çözülmez gibi geliyor. Her zaman dediğim gibi hakemlerin sonuca etki etmediği, fair-play çerçevesinde ve hak edenin bir üst lige yükseleceği turnuva olması tek temennim.

Tüm takımlara TBL yolunda başarılar...




MERT ERBOY Diğer Yazıları
Detay Sağ 1 - 300x300 (google)
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Detay Sağ 2 erboy  - 300x250