Site En Üstü 728x90 - 970x90 (bball)

20-04-2015 HAKAN YİĞİT

Türkiye Kadınlar Basketbol 2. Ligi'nde play off gruplarının ardından gelecek yıl birinci ligde mücadele etmek için yarışacak takımlar da belli oldu. 25 nisan – 3 mayıs tarihlerinde Yalova'da tek devreli lig usulü oynanacak karşılaşmalarda Basketbolu Geliştirenler Derneği, Yakın Doğu Üniversitesi, Mersin Basketbol Kulübü, Edremit Belediyesi Gürespor, Çankaya Üniversitesi, KRM Bakospor, Urla Edaspor, Mersin Kurtuluş takımları kıyasıya bir mücadeleye girişecekler.

Hiç kuşkusuz bu sekiz takım arasında Birinci Lig'e en yakın takım, göz kamaştıran bir kadroya sahip ve buraya kadar tüm maçlarını kazanarak gelen BGD olacaktır. Neredeyse birinci lig kadrosuna sahip BGD'de Simay Karaman, Asena Yalçın, Nihan Demirkol, Naile İvegin Çırak, Melis Dilara, Nihan Anaz, Yasemin Horasan, Gizem Yavuz ve yabancılar Walery Talbert ile Natasha Howard gibi oyuncuların varlığı, onların mağlubiyet almadan ipi göğüslemelerini sağlayabilir.

Bu Takımı zorla yabilecek takımlara baktığımda Urla Edaspor ve Yakın Doğu Üniversitesi takımlarının rakiplerine göre bir adım önde olacağını düşünüyorum. Statü gereği maç kadrosunda rotasyon problemi yaşaması muhtemel Yakın Doğu'nun en büyük handikabı yorgunluk ve muhtemel sakatlanmalar olacaktır. 24,8 sayı ve 16,3 rebaund istatistikleriyle göz kamaştıran Aısha Mohammed ve Belarus milli takımının 5 numarası Yelena Leuchanka ya sahip olan Yakın Doğu; Tuğçe İnontepe, Aslı Sevinç, Hülya Özkan, Sinem Ataş, Burçin Pekşenel ve Oya Salter gibi Türk oyuncu rotasyonunu iyi kullanabilir, biraz da fikstür şansını yakalayabilirse birinci ligin ciddi adaylarından olabilir diye düşünüyorum.

Diğer bir güçlü favori Urla Edaspor ise baştan beri istediği birinci lig hedefi ve tecrübeli geniş rotasyonlu takımı ile tam bir maraton koşucusunu andırıyor. İlk gruplarda aldığı AYK yenilgisi dışında bir daha yenilgi yüzü görmeyen Urla ekibini bu özelliği ile BGD'ye en büyük problemi çıkarabilecek takım olarak görüyorum. En büyük handikaplarının yabancı oyuncu kalitelerinin diğer rakipleri BGD ve Yakın Doğuya oranla daha düşük olması olarak görülse de Melek Bilge gibi yerli bir 5 numaraya sahip olmaları boyalı alanda dengeleri sağlayabilir.

Ligin en iyi 1 numaralarından Deniz Boz a sahip olmalarıda Urla ekibini hızlı hücum ve set oyunlarında çok dengeli, az top kaybı yapan bir takım haline getiriyor. Gönül Atilla, Dilek Biçer, Seda Güçlü, Candide Öztürk ve Burcu Erbaş gibi her takımın sahip olmak isteyeceği oyunculara sahip olan Urla Edaspor dış şut ve hızlı top çevirme özelliği ile 8'li finallerin izlenmeye değer takımlarından biri olacaktır.

Mersin Basketbol zaman zaman şaşırtıcı sonuçlar alsada bence bu üç takımı zorlamaya aday ilk takımdır. Münevver Başak, Ayşe İvegin, Gülşah Çelebi, İlayda Tokmak, Gamze Türkoğlu ve Latoya Thomas gibi güçlü oyuncu kadrosu ile her takıma sürpriz yapabilecek kaliteye sahipler. 8'li finallerin gediklisi ama birinci lig içinde çok fazla istekli görünmeyen Çankaya Üniversitesi eğer görevini yapmış olmanın rehavetini üzerinden atabilirse Hande Çelebi, Burcu Taşbaş, Shane Mc Kınney gibi potansiyelli oyuncularının günlük performanslarına bağlı olarak sürprize açık bir takım.

İlk gruplara iddiasız bir şekilde başlayan fakat ilerleyen haftalarda ard, arda yaptığı transferler ile güçlenen KRM Bako takımının birinci lig için çok iddialı olabileceğini düşünmüyorum. Rakiplerine göre daha dar bir rotasyon ile oynayan, Selin Ekiz, Arzu Akay, Aynur Beydili, Şeyma Kutun, Melis Talay gibi oyuncularından neredeyse maksimum verim alarak buralara gelen KRM Bakonun dinlenmeden oynayacağı turnuvada aynı başarıyı tekrarlamasının zor olduğunu düşünenlerdenim.

Mersin Kurtuluş'ta aynı KRM Bako gibi dinlenmeden oynayacağı maçlar sonrasında zorlanıp zirveden çabuk uzaklaşacağını düşündüğüm diğer bir ekip. Gruptan çıkmayı garantiledikten sonra kendi sahalarında Urla Edaspor'a hiçbir direnç gösterememeleri de konsantrasyon sıkıntısı yaşadıklarının bir göstergesi. Merve Uygül ve Arkadaşları takımlarının 8'li finallere çıkmasıyla görevlerini yapmanın huzurunu yaşamalılar.

Grubun en sürpriz ama en sempati uyandıran son takımı Edremit Belediye Gürespor. Zorlu bir ilk gruptan sonra şanslı bir ikinci grup oynayan Gürespor'un 8'li finallerde bir galibiyet çıkarması sürpriz olabilir. Rakiplerine oranla daha düşük bütçeli ve genç bir kadroya sahip olan Güre zaten 8'li finallere gelerek görevini fazlasıyla yapmıştır. Halime uykan, Nihal Güngör, Selin Öztekin, Buğçe Nehir ve büyük kaptan Seda Atlı zevkle izlenecek oyuncular olacaklardır. Sonuç olarak Yalova'da bizleri basketbol dolu günler bekliyor. Umarım en iyi basketbolu oynayan ekipler, hak ederek 1. lige çıksınlar. Tüm takımlara sakatlıksız bir turnuva diliyorum.




HAKAN YİĞİT Diğer Yazıları
Detay Sağ 1 - 300x300 (google)
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Detay Sağ 2 erboy  - 300x250