Site En Üstü 728x90 - 970x90 (bball)

19-06-2022 AVNİ ERBOY

Basketbol sezonunu da Fenerbahçe Beko’nun şampiyonluğuyla kapattık. Finalde dört maçın üçünü kazanan Fenerbahçe Beko olurken, yine başrolleri hakemler kusursuz oynadı. Elbette “hakemsiz mi oynatsak?” dememize rağmen böyle bir şeyin olasılık dışı olacağından biz o arkadaşlara da sahip çıkmak zorundayız. Kesinlikle “eğitim”in şart olduğu bilinciyle, onlara tüm virüslerden koruyucu “adalet” olgusunu da aşılamamız gerektiğini düşünenlerin sayısı oldukça fazla. Hatta basketbol kamuoyu başta olmak üzere tüm sporseverler hemfikir olmuş durumda…
Potada güzel işleri THY Avrupa Ligi'nde üst üste 3. kez “Dörtlü Final”e kalan, ikisinde şampiyon olan Anadolu Efes, ligden gelecek “Şampiyonluk Kupası”yla keyfini daha da arttıracaktı. Yorgunluktan olsa gerek, Fenerbahçe Beko’yu sadece kendi evindeki ilk karşılaşmada alt edebildi. Sonrası malum…
Fenerbahçe Beko ve Anadolu Efes’e basketbol zevkini üst düzeye çıkardıkları için alkışlamamak haksızlık olur…
Bahçeşehir Koleji’nin “Türk Basketbolu“na Avrupa'dan ülkemize gelen 11. kupa sevincini yaşatması küçümsenmemeli… Kısa dönemde alınan bu başarı kulübün geleceğinin temellerini de sağlamlaştırmaya, bütçesini arttırmaya neden olabilir…
“Unutulmaz maç” da Bostanlıspor’u yenerek, lig atlayan ve bugünlerin temelini o günlerde atan Frutti Extra Bursaspor, FIBA Avrupa Kupası'nda tarihi bir sezon geçirdi. Kupanın kulpuna yapışan Timsahlar, finale kalarak çok büyük bir başarıya imza attı. Şampiyonluğu gelecek sezona bıraktı!
Futbolda “Süper Lig şampiyonu” unvanı olmasına karşın bir alt lige düşen Bursaspor’un bu üzüntüsü Frutti Extra Bursaspor’un basketboldaki başarısı ile teselli bulur mu bilinmez ama, potadaki başarı zafer olarak kabul edilmeli.
Avrupa Ligi'nden sonra en önemli kupa olarak gösterilen organizasyonda favori olmamasına rağmen, en önemli şampiyonluk adaylarından Partizan NIS ve Cedevita Olimpija'yı deplasmanda yenen yeşil-beyazlılar, İspanya'da da MoraBanc Andorra'yı mağlup ederek finalist oldu. Finalde Avrupa Ligi yıldızlarıyla dolu İtalyan Virtus Segafredo Bologna'yla karşılaştı ve kaybetti.
Bu kupayı daha önce Galatasaray ve Darüşşafaka'yla elde eden “Türk Basketbolu”, Bursaspor ile 3. Kez çok yaklaştığı kupayı ülkemize getiremedi.
Kadınlarda düzenlenen iki Avrupa Kupası organizasyonunda 3 Türk takımı “Dörtlü Final”e kalmayı başardı.
Kadınlarımızın Avrupa serüveninde Fenerbahçe Safiport, FIBA Avrupa Ligi'nde ev sahipliğini üstlendiği Dörtlü Final'de şampiyonluk maçına çıkmasına rağmen Macaristan ekibi Sopron Basket'e yenildi ve Avrupa ikincisi oldu.
FIBA Avrupa Kupası'nda, Galatasaray ve ÇBK Mersin Yenişehir Belediyespor, son dört takım arasına kadar yükseldi. Galatasaray üçüncü olurken, Mersin ekibi organizasyonu dördüncü sırada tamamladı.
Başarı mı? Kesinlikle bu şartlarda “Evet.”
Türkiye Kadınlar Basketbol Liglerinde zafere ulaşanlar; Kadınlar Basketbol Süper Ligi’nde Fenerbahçe Safiport oldu. Sarı lacivertliler 26 maçta 24 galibiyet ile zafere ulaşarak ligi ilk sırada tamamladı. Fenerbahçe Safiport, play-off final serisinde Ligi ikinci sırada tamamlayan ÇBK Mersin Yenişehir Belediyesi’ni üç maçta da yenerek seriyi 3-0 kazandı ve 2021-2022 sezonunu şampiyon olarak tamamladı.
Ege takımlarını merak ediyorsanız, ne yazık ki basketbol kadınların en üst liginde kadın takımımız yok!
Kadınlar 2. Ligden, Süper Lige çıkan ekipler normal sezonu 30 maçta 29 galibiyet alarak ilk sırada tamamlayan Emlak Konut ile play off finalinde HDI Sigorta Yalova VIP’i 3-0’lık seriyle geçen Rize Belediyespor oldu.
Bu ligde mücadele eden Egelilerin içinde en başarılı olan ekip Ferhatoğlu Edremit Belediyesi Gürespor olarak göze battı. Gürespor ligde 30 maçtan elde ettiği 21 galibiyetle 5. Sırayı aldı, play offa kaldı ama turu aşamadı. Turgutlu Belediyespor 30 maçta 14 galibiyet ile 8., Karşıyaka Çarşı Koleji 30 maçta 11 galibiyet ile 11., Urla Belediyespor 30 maçta 9 galibiyet ile 12., Çeşme Belediyespor 30 maçta 9 galibiyet ile 14., Bodrum Karyaspor da 30 maçta 8 galibiyet ile 15. Sırayı elde etti.
Kadınlar Bölgesel Basketbol Liginden üst lige çıkanlar Emlak Konut Gelişim ile Elazığ Basketbol… Final grubuna yükselme başarısı gösteren Burhaniyespor 4. Sırayı elde ederken, İzmir Büyükşehir Belediyespor hiç galibiyet alamadı ve son sırada kaldı. 
Erkek Basketbolda Ege’nin gururu Pınar Karşıyaka bu yıl gerek Türkiye Ligi ve gerekse Avrupa’da beklenen başarının çok altındaydı. Zaman zaman harika maçlar çıkararak, “Bu takım şampiyon olur” imajı yaratan Pınar Karşıyaka ne yazık ki maratonun sonunda teslim olan takım görüntüsüyle üzüntü yarattı. Ligin normal sezonunu 7. Sırada tamamlayan Kaf Kaf, play off’un ilk turunda da Anadolu Efes’i zorlamasına karşın pes etti.
Egelilerden Denizli temsilcisi Yukatel Merkezefendi Belediyespor ile Aliağa Petkimspor düşmeme mücadelesinden Afyon’un yaşadığı “gel-git”ler sayesinde kurtarabildi…
Erkeklerin süper ligin ardındaki amansız mücadelesi gerçekten nefesleri kesti. Zirve ve düşme hattı lig boyunca el değiştirdi. “Şampiyon kim olur?” ve “Acaba düşer mi?” sorusunun pek çok takım için söylenmesi heyecanın ne denli üst düzeyde olduğunun en güzel kanıtıydı.
Türkiye Basketbol Ligi’nde böylesine basketbol heyecanını yaşayanlar sonunda zirvede Manisa  Büyükşehir Belediyespor’u gördü ve süper lige alkışlarla uğurladı. 30 maçta 23 galibiyet alan Manisa ekibi 30 maçta kendisi gibi 23 galibiyet alan Samsunspor’u deplasmanda yenme avantajıyla zafere ulaştı. Kendi evinde de iki maçı kazanarak seriyi 3-1’e getirip hedefine ulaştı… Samsunspor ise geçen yıl olduğu gibi yine finalde 3-1 kaybetti ve 2. Yılı da hüsranla kapattı… Konya ekibi ile geldiği günden bu yana büyük başarı elde eden, Bostanlıspor’da başladığı başantrenörlük macerasına Karşıyakalı antrenör Engin Gençoğlu Fethiyespor’dan sonra Beysu Konyaspor’u da lige taşıdı…
Bu ligdeki Egeliler nasıl bir sezon geçirdi?
Bornova Belediyespor ve Karşıyaka Spor Kulübü’nün desteğini alan, Bornova Belediyespor KSK olarak maçlara çıkan ekip 30 maçın yarısını kazandı, yarısını kaybetti. 7. Sırayı aldı, play off ilk turunda elendi. Amacı Pınar Karşıyaka’ya oyuncu yetiştirmek olan ve bu arzu, amaç, ideal ile yola çıkan ekip ne yazık ki takımının ve ligin en iyi 2 oyuncusunu maçlar biter bitmez rakip takımlara kaptırdı… Şampiyonluk, oyuncu yetiştirme hedefinden çok uzakta kalan ekibin bakalım önümüzdeki yılı nasıl olacak?
Balıkesir Büyükşehir Belediyespor 30 maçta 14 galibiyet ile 10. Sırada kalırken, iki Egeli Fethiyespor ile Akhisar Belediyespor düştü! Fethiye 9 galibiyet alabildi. Daha önce ligin tozunu attıran, gedikli şampiyon adayı olarak bilinen Akhisar bir tek maç kazanamadı. 30 maçta sıfır çekti, ligden düştü!.. 
Acı ama gerçek!
Gelelim Erkekler Basketbol 2. Ligine…
Çağdaş Bodrum şampiyon olarak TBL’ye yükselerek Ege’nin Manisa’dan sonraki ikinci şampiyonu oldu. Bodrumspor’un futbolda da zafere ulaştığını hemen hatırlayalım… Demek ki Bodrum’da işini bilen yöneticiler var… Tebrikler…
Bu ligde, İlklerşehri Uşak, Karşıyaka Belediyespor, İzmir Gelişim Koleji, Nazilli Belediyespor beklenen başarının çok gerisinde kaldı.
Erkekler Bölgesel Basketbol Liginde kendi illerinde oynadıkları maçlardan sonra EBBL’ni oluşturan gruplara İzmir Büyükşehir Belediyespor, İzmir Bossan, ESA Bodrum, Denizli Çamlıkspor, Muğla Üniversitesi, Söke Belediyespor kaldı. 4 ve 5 takımlı gruplardan play off turuna ESA Bodrum ile Söke Belediyespor yükselebildi. İki ekip buradan final grubuna kalamadı.
Bugün geride bıraktığımız basketbol liglerini şöyle bir hatırladık…
İnşallah gelecek sezon için geride bırakılan sezonda yapılan hatalar bir ders olur ve tekrarlanmaz…
Kazananları bir kez daha tebrik ediyoruz…  




AVNİ ERBOY Diğer Yazıları
Detay Sağ 1 - 300x300 (google)
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Detay Sağ 2 erboy  - 300x250