Site En Üstü 728x90 - 970x90 (bball)

30-10-2017 GENEL

''Osman Solakoğlu Basketbolla Topluma Hizmet Ödülü'' süreci başladı

Osman Solakoğlu Basketbolla Topluma Hizmet Ödülü’nün 13. senesinde bu yılki sahibini belirleyecek adaylık başvuru süreci başladı.

''Osman Solakoğlu Basketbolla Topluma Hizmet Ödülü'' süreci başladı

Türk Basketboluna uzun yıllar her alanda hizmet etmiş olan eski Federasyon Başkanı Osman Solakoğlu'nun anısını basketbola ve topluma faydalı olacak şekilde yaşatmak hedefiyle Türkiye Basketbol Federasyonu (“TBF”) ve Solakoğlu Ailesi tarafından ilk kez 2005 yılında düzenlenmeye başlanan “Osman Solakoğlu Basketbolla Topluma Hizmet Ödülü’nün bu yıl ki sahibini belirleyecek adaylık başvuru süreci başladı.

Ana Fikir Basketbolla Topluma Hizmet
Solakoğlu Ailesi ve Türkiye Basketbol Federasyonu arasında yapılan protokol çerçevesinde her yıl bir önceki takvim yılı içinde basketbol vasıtasıyla topluma/çevrelerine en yararlı hizmeti vermiş, çocukların/gençlerin eğitimine/gelişmesine basketbol vasıtasıyla olağanüstü katkıda bulunmuş bir “isimsiz kahraman” onurlandırılarak 5,000 TL parasal ödül ile ödüllendiriliyor. Parasal ödül her iki tarafın kendi kaynaklarından ve eşit katkıları ile sağlanıyor.

Başvurular 2 Ocak 2018’de Sona Erecek
Geçtiğimiz yıl içerisinde “sporun/basketbolun maç kazanmaktan, şampiyon olmaktan ibaret olmadığı, çocukların/gençlerin eğitimi/gelişmesi açısından topluma hizmette önemli bir araç olduğu” bilinciyle topluma basketbol yoluyla hizmet eden kişiler şahsen kendileri aday olabilecekleri gibi, çevresinde bu özelliklere sahip olduğu düşünülen kişiler başkaları tarafından da aday gösterilebileceklerdir. 2018 yılı ödülü için kendisini veya başkasını aday göstermek isteyenler, aday formlarını Türkiye Basketbol Federasyonu’ndan veya internet sitesinden (www.tbf.org.tr) temin edebileceklerdir.

Osman Solakoğlu Basketbolla Topluma Hizmet ödülünü;
1. Yılında Hakkari’den Erol Hanlıgil
2. Yılında Çorum’dan Fatih Sami Şahin
3. Yılında Çanakkale’den Murat Firidinoğlu
4. Yılında İstanbul’dan Recep Türkoğlu
5. Yılında Malatya’dan Yrd. Doç. Dr.  Mustafa Yücel
6. Yılında Kastamonu’dan Suat Çetinkaya
7. Yılında Diyarbakır’dan Gökhan Yıldırım
8. Yılında Hakkari’den Mahmut Şimşek
9. Yılında İzmir’den Nezihe Akdeniz
10. Yılında İzmir’den Özgül Gedikli
11. Yılında İstanbul’dan Sinan Güler
12. Yılında Düzce Merkez Fatih Ortaokulu ödülün sahibi oldu.

Geçtiğimiz yıl son başvuru tarihine kadar ülkenin her yöresinden ödülün ruhu kapsamında hizmet ettiği düşünülen 10 aday proje gösterilmiş, “ Seçici Kurul “ adayların hizmetlerinin öncelikle ödülün konmasındaki hedefler kapsamında olup olmadığını inceleyerek, aday projeleri değerlendirmiştir.

Kurul üyeleri,  31 Ocak 2016 tarihinde 10 aday proje arasında yaptıkları değerlendirmede adayların ödülün ruhuna uygun şekilde basketbol vasıtasıyla topluma/çevrelerine yararlı hizmetler vermiş, çocukların/gençlerin eğitimine/gelişmesine basketbol vasıtasıyla olağanüstü katkıda bulunmuş olmaları nedeniyle karar verirken en ince detayları bile değerlendirmiş ve tüm adaylar ve projeler için belirlenen 12 kritere ayrı ayrı puan vererek birinciyi belirlemişlerdir. Yapılan değerlendirmede kurul üyelerinden toplam 233 puan alan Düzce Merkez Fatih Ortaokulu birinci olmuştur.

Osman Solakoğlu Kimdir ?
Osman Solakoğlu 1968-1977 ve 1979-1992 yılları arasında toplam 23 yıl Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanlığını yapmıştır.

Osman Solakoğlu 1927'de İstanbul’da doğdu. 1945 yılında Ankara Koleji’ni bitirdi. Okul yıllarında Ankara Koleji’nin Spor Kolu Başkanı olarak spor yöneticiliğine ilk adımını attı. 1950’li yıllarda Galatasaray'ın basketbol menejerliğini yaptı. Türk sporunun unutulmaz isimlerinden Turgut Atakol ile 13 yıl birlikte çalıştı. Bir süre Galatasaray Kulübünde Yönetim Kurulu Üyeliği de yaptıktan sonra sırasıyla Turgut Atakol, Faik Gökay ve Feridun Koray başkanlığındaki Basketbol Federasyonlarında Milli Takım Yöneticiliği ve Genel Sekreterlik görevlerini üstlendi.

1968 yılında Basketbol Federasyonu Başkanı oldu. 23 yıllık başkanlık döneminde yıldız, genç, ümit ve A milli takımlar sayısız başarılara imza attılar; basketbol uluslararası rekabette Türkiye’nin en başarılı takım sporu oldu. Osman Solakoğlu sporun çocukların ve gençlerin yetişmesinde önemli bir vasıta olduğuna inanarak yurt çapında açtığı kampanyalarla çocukları, gençleri spora yönlendirdi. 1970'lerde Mini Basket kampanyasıyla basketbolun ilkokullara yayılmasını sağladı, Türkiye'nin her yanına semt sahaları ve spor salonları yapılmasına öncülük etti. Deplasmanlı Bayanlar 1. Ligi ve Erkekler 2. Lig’inin kurulmasını, Yıldız ve Ümit Milli Takımları'nın yeniden oluşturulmasını sağladı. Uluslararası düzeyde de basketbolün ve sporun gelişmesine önemli katkılarda bulundu; FIBA’da Balkan Devletleri Genel Sekreteri ve FIBA Gençler Komisyonu Asbaşkanı olarak uzun yıllar Türkiye’yi temsil etti. Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Onur Kurulu Asbaşkanı ve Yüksek Danışma ve Disiplin Kurulu üyeliği görevlerinde de bulundu.

Başta GSGM Altın Hizmet Ödülü, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Türk Sporuna Hizmet Ödülü, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Fair Play Şeref Ödülü ve Galatasaray Spor Kulübü Onur Belgesi olmak üzere çok sayıda ödülün sahibi oldu. Osman Solakoğlu vefat ettiği 5 Şubat 2005’e kadar Basketbol Federasyonu’nun Onursal Başkanı olarak basketbola ve Türk sporuna hizmetini sürdürdü. Sadiye Solakoğlu ile evli olan Osman Solakoğlu bir erkek evlat ve iki torun sahibiydi.

Başvuru formuna ulaşmak için tıklayınız




Etiketler :
HABERE YORUM YAZIN

DİĞER GENEL HABERLERİ
Detay Sağ 1 - 300x300 (google)
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Detay Sağ 2 erboy  - 300x250