Site En Üstü 728x90 - 970x90 (bball)

Hasan Serbest: BGL ile altyapılara yeni bir heyecan geldi

Basketbol Gençler Ligi ekiplerinden Galatasaray’ın antenörü Hasan Serbest, tbf.org.tr için kapsamlı değerlendirmelerde bulundu.

Hasan Serbest: BGL ile altyapılara yeni bir heyecan geldi

-12 yıldır profesyonel olarak altyapı antrenörlüğü yapıyorsunuz. Nasıl hayatınızın merkezine aldınız bu görevi?

Hasan Serbest: Antrenörlüğe 2005 yılında Galatasaray Spor Kulübü’nde başladım. Biz altyapı antrenörleri olarak bu işe gönül veren, duygularıyla hareket eden insanlarız. Bizim için genç sporcuların sahaya çıkması, attıkları sayılar çok büyük mutluluk. Okul taramalarından ya da dışarıda keşfettiğimiz bir oyuncunun herkesin izlediği, hayranları olan başarılı bir sporcu olduğunu görmenin sevinci için çalışıyoruz. Ben de 2005 yılından bu yana bu işe emek vermekte olan bir insan olarak bu işin gönülden yapılması gereken bir iş olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Çok da mutluyum bu görevi hayatımın merkezine aldığım için.

-Kulüplerde Galatasaray ve Darüşşafaka Doğuş'ta çalıştığınız gibi Milli Takımlarda da önemli görevler üstlendiniz. Nasıl anlatırsınız bu iki mesainin farkını?

Hasan Serbest: Oldukça farklı çalışma sistemlerinden bahsedeceğim. Kulüp takımlarının altyapılarında sporcuyu tamamen siz yetiştiriyorsunuz, onun özelliklerini siz şekillendiriyorsunuz. Milli Takım mesaisinde ise kulüplerde farklı antrenörlerden eğitim almış sporcularla bir arada olup onlarla değişik bir sistem ile ilerlemeye, Avrupa’da ya da dünyada başarılar yakalamaya çalışıyorsunuz. Milli Takımlarda çalışırken oyuncuların mevcut özelliklerini çok fazla yönlendirmemeye çalıştık. Neticede kendi koçlarının verdiği belli eğitimler var, onların etkilenmemesi gerekiyordu. Kulüplerde ise kendi istediğiniz sistemi oturtmaya, sporcuların bazı özelliklerini ön plana çıkarmaya çalışıyorsunuz. Bu iki çalışma düzeninin farklılığı zaman zaman zorluklar da yaşatıyor ama gerekli özen ile hareket edince işler yolunda gidiyor.

-Bu sene takımınız ile Basketbol Gençler Ligi’nde mücadele vermeye başladınız. Geride kalan süreçte nasıl analiz ettiniz ligi, bu yeni oluşum ile ilgili neler söylemek istersiniz?

Hasan Serbest: Ben Basketbol gençler Ligi’ni gençlerimizin hayalindeki lig olarak değerlendiriyorum. Çocuklar minik takımlarda basketbola başladıkları zaman şunları hayal ediyorlar; ısınmaya çıkayım, arkada müzik çalsın, kameralar bizi çeksin, bizlerle röportajlar yapılsın… Çocuklar bu hayallere tutunarak yıllarca her gün antrenman yapıyorlar. Türkiye Basketbol Federasyonu’nun bu sene başlattığı BGL, gençlerin hayallerini gerçekleştirdi. Hem sporcularımız hem bizler bu organizasyona dâhil olduğumuz için çok mutluyuz. Altyapılara yeni bir heyecan geldi. Sadece sporcular değil, antrenörler de Gençler Ligi’nde yer bulmayı hedeflemeye başladılar. Çok güzel bir ilgi var. Veliler de çok memnun. Federasyonumuza bu konuda çok teşekkür ederiz.

-Gençler Ligi’nden önce de siz sporcularınız ile tempolu bir çalışma içindeydiniz mutlaka ancak bu sene bu düzende değişiklikler olup olmadığını ve mevcut çalışma sisteminizin nasıl olduğunu öğrenmek isteriz…

Hasan Serbest: BGL’de mücadele ediyor olmamız çalışma düzenimizi hiç değiştirmedi. Biz zaten özel antrenman yapacağımız zaman sabah okul saatinden önce yapıyorduk, takım antrenmanlarımızı da okuldan sonra yapıyorduk. Yine aynı şekilde ilerliyoruz. Çocukların uygunluk saatlerini işlediğimiz bir çizelgemiz var, o çizelgeye göre antrenman programı düzenliyoruz. Ligin olması çocukların okullarını olumsuz etkilemediği gibi çocukların yaşantısını olumlu anlamda ciddi derecede etkiledi. Giydikleri antrenman formasından tutun maça gidişlerdeki disiplin olsun toplantı saatleri olsun her şey A Takım seviyesinde gerçekleştiriliyor. Genç Takımımız A Takım gibi oldu. Planlı, programlı bir sistemin içine girdiler ve bunun büyük faydasını görüyorlar. Uzun soluklu bir fikstürümüz var ve biz de kendimizi bu fikstüre göre ayarlıyoruz.

-Ligde B Grubu’nda mücadele veriyorsunuz ve dokuz hafta geride kalırken grubunuzda dördüncü sıradasınız. Nasıl bir süreç geçiyor sizin adınıza?

Hasan Serbest: Ben üç yıllık Darüşşafaka Doğuş mesaimden sonra geçen sene 2005 yılında göreve başladığım yer olan Galatasaray Spor Kulübü’ne geri döndüm. Biz burada üç yıllık bir projeyi hayata geçirmek, üç yıl içinde altyapıyı komple değiştirmek için çalışmaya başladık. Dolayısı ile Genç Takım jenerasyonumuzun hemen hepsi yenilendi. 2000 doğumlu yedi tane yeni oyuncumuz var. Yıldız Takımdaki beş oyuncumuzu yukarıya aldık, yani bünyemizde geçen seneden yalnızca beş tane oyuncumuz kaldı. Şu sıralar bu yeni ekibi birbirine adapte etme sürecinden geçiyoruz. Aslında sezona çok iyi başladık ama şanssız sakatlıklar yaşadık. Özellikle altıncı haftadaki Türk Telekom maçından sonra Erol Şekeroğlu ciddi bir diz problemi yaşadı, muhtemelen de ameliyat olacak… Alp Aşut’un da bir problemi oldu, ondan da önemli maçlarda katkı alamadık. İki oyuncumuz da süre alan oyunculardı, doğal olarak düzenimiz etkilendi. Takım kaptanımız Kerem Karabacak’ın üzerine çok fazla yük bindi. Öbür yandan Serkan Aydın A Takım ile de forma giydiği için sürekli A Takım antrenmanlarında oluyor. Bizimle antrenman yapamıyor, haliyle de takıma çok fazla adapte olamıyor. Şunu da söylemem gerekiyor ki bizim görevimiz A Takım için sporcu yetiştirmek. Bu yüzden onu A Takım forması ile görünce çok mutlu oluyoruz. Yakın zamanda sakat oyuncularımız aramıza dönerse daha fazla galibiyet sayısına ulaşabileceğimize ve sıralamada daha yukarılara tırmanacağımıza inanıyorum.

-Siz Galatasaray Genç Takımı için bu sezonun sonunda neler yaşanmasını istiyorsunuz?

Hasan Serbest: Biz öncelikle Genç Takımımızın BGL Final Grubunda yer almasını istiyoruz. Neticede A Takımımız her sene play off mücadelesi veren, hem Türkiye’de hem Avrupa’da kupalar kazanan bir ekip. Biz de kendi kulvarımızda A Takımımızın bulunduğu noktada olmak amacındayız. Final Grubuna kalıp sonra play off oynamak istiyoruz. Bunu istememizin nedeni de başarı yakalamanın ötesinde çocukların daha fazla maç yapmaları. Play off maçları ile takımımızın oynadığı maç sayısı artacak ve sporcularımız daha fazla tecrübe kazanacaklar. Şu an sezon sonu adına öncelikli hedefimiz bu. Altyapılarda şampiyonluk hedeflemenin ötesinde iyi jenerasyonlar yetiştirme hedefindeyiz. Bunun ilk adımlarını geçen sene attık. Genç Takımımız da bana kalırsa gayet iyi işler yapıyor. İleride Galatasaray Altyapısı çok daha iyi yerlerde olacaktır, inanıyoruz.

Röportaj: Şansın Tokyay
Fotoğraf: Fehmi Özgüler




HABERE YORUM YAZIN

DİĞER Basketbol Gençler Ligi HABERLERİ
Detay Sağ 1 - 300x300 (google)
Köşe Yazarları
Çok Okunan Haberler
Detay Sağ 2 erboy  - 300x250